Luk
Yael Bartana + Sophia Al-Maria + Vika Kirchenbauer
Holland, Israel + Frankrig, Storbritannien + Tyskland
2020 + 2020 + 2020
63
min

The Undertaker + Beast Type Song + Untitled Sequence of Gaps

Show trailer
Tre nye videoærker af samtidskunstnerne Yael Bartana, Sophia Al-Maria og Vika Kirchenbauer.

I Yael Bartanas dialogløse 'The Undertaker' gennemfører gruppe mennesker fører et graciøst, koreograferet ritual og begraver deres våben i en pacifistisk gestus anført af en androgyn figur i sort. Etel Adnans digt 'The Arab Apocalypse' fra 1989 beskriver en fremtidig verden i undtagelsestilstand og udgør den suggestive science fiction-baggrund for Sophia Al-Marias performative videoværk 'Beast Type Song', der gør op med fortidens koloniale vold. Og 'Untitled Sequence of Gaps' er Vika Kirchenbauers personlige undersøgelse af traume-relateret hukommelsestab, visualiseret i ultraviolet og infrarød - de dimensioner af lysets spektrum, som ligger uden for menneskets syn.

The Undertaker

Yael Bartana / Holland, Israel / 2020 / 13 min

Yael Bartanas dialogløse og graciøse 'The Undertaker' er en performativ ceremoni. En gruppe mennesker klædt i hvide gevandter gennemfører et koreograferet ritual, anført af en androgyn figur i sort, der fører dem gennem en amerikansk storby og fortsætter til en kirkegård, hvor de begraver deres våben i en pacifistisk gestus, men udført med styrke, stolthed og vilje til modstand. Idet de skiller sig af med maskinerne skaber den gådefulde gruppe et monument over livet og det levende, samtidig med at de etablerer en forbindelse med fortidens fantomer. I udkanten af begravelsespladsen ser soldater i arkaiske uniformer til fra sidelinien, som museale levn fra en imperialistisk fortid, der lægges afstand til. 'The Undertaker' er på én gang et selvstændigt videoværk og en dokumentation af Bartanas performance 'Bury our weapons, not our bodies!', skabt i forbindelse med en nylig udstilling på Philadelphia Museum of Art, som gør op med systemisk vold og historisk undertrykkelse gennem det, Bartana kalder en 'historisk pre-enactment'.

Beast Type Song

Sophia Al-Maria / Frankrig, Storbritannien / 2020 / 38 min / VERDENSPREMIERE

Etel Adnans digt 'The Arab Apocalypse' fra 1989 beskriver en fremtidig verden i undtagelsestilstand. Digtet udgør den suggestive science fiction-baggrund for Sophia Al-Marias performative videoværk 'Beast Type Song', der udspiller sig i de forladte rum, der tidligere husede kunstakademiet Saint Martins i London. Med deltagelse af performerne og kunstnerne Yumna Marwan, Elizabeth Peace og boychild, samt Al-Maria selv, trækker værket både på den personlige erfaring, de hver især har som børn og bærere af en kolonialistisk arv, og på spekulative narrativer, der vrister sig fri af den koloniale vold og historiske undertrykkelse. Hvor ordene ikke rækker til, træder et nyt sprog til. Kroppe i bevægelse, musik og grafiske abstraktioner er semantiske tegn i et revisionistisk projekt, der søger nye begyndelser i et brud med dominerende fortællinger og de overgreb, der er dybt indlejret i dem.

Untitled Sequence of Gaps

Vika Kirchenbauer / Tyskland / 2020 / 13 min / INTERNATIONAL PREMIERE

Vika Kirchenbauers kompakte og konceptuelle videoværk bevæger sig ud over den midte af lysets spektrum, som det menneskelige øje kan opfatte, og ind i ultraviolette og infrarøde egne for at give den subjektive erfaring af traume-relateret hukommelsestab en synlig form. I en svimlende skala, der strækker sig fra astrofysiske forhold til hjernens indre, etablerer Kirchenbauer et på samme tid tætpakket og åbent univers af idéer, hvor hullerne i billed- og tankestrømmen bogstaveligt talt er lige så signifikante som det synlige og sagte. Den symbolske vold kæder billederne af en heks på Skt. Hans-bålet sammen med eksploderende popcorn i en mikrobølgeovn - en opfindelse, der gjorde det muligt for mænd at gå i køkkenet uden at fremstå feminine. En ikonoklastisk gestus, som starter med selve repræsentationens grundlag for at nærme sig en kritik af dens autoritet og legitimitet. Erindring, (u)synlighed og queerness er grundstoffet i et kontemporært og tætpakket essay af en uforudsigelig kunstner.

Titel
The Undertaker + Beast Type Song + Untitled Sequence of Gaps
Instruktør(er)
Yael Bartana + Sophia Al-Maria + Vika Kirchenbauer
Land(e)
Holland, Israel + Frankrig, Storbritannien + Tyskland
Spillelængde, min
63
Premierestatus
Producer
År
2020 + 2020 + 2020
Sprog
Sales Contact
Premiere
Sprog