Luk
Mario Valero + Antoinette Zwirchmayr + Morgan Quaintance
Spanien, Frankrig + Østrig + Storbritannien
2019 + 2020 + 2020
73
min

Detour + The Seismic Form + South

Show trailer
Tre korte og meget smukke filmværker, hvor form og erfaring er rundet af hinanden. Komplekst og suggestivt.

'Detour' af Mario Valero er optaget fra foråret til efteråret i 2018, et år med opbrud og nye begyndelser, der kommer til udtryk i en impressionistisk montage, klippet med en virtuos filmkunstners blik. Antoinette Zwirchmayrs gådefuldt elliptiske og umådeligt smukke 16mm-værk 'The Seismic Form' sammenstiller klipper, kroppe og arkitektur i en analyse af seismiske forandringer. Og i 'South' trækker britiske Morgan Quaintance historiske paralleller mellem to anti-racistiske og anti-autoritære frihedsbevægelser i Chicagos South Side og det sydlige London. Et rigt værk med stor politisk aktualitet.

Detour

Mario Valero / Spanien, Frankrig / 2020 / 30 min / INTERNATIONAL PREMIERE

Strømmen af indtryk og billeder i Mario Valeros fænomenalt smukke og befriende romantiske 'Detour' (eller 'Rodeo' på spansk) samler sig efterhånden i en bevægelse, en mental road movie, optaget mellem foråret og efteråret i 2018. Scener fra et år, kunstneren selv beskriver som uroligt, i en film skabt med et opmærksomt øje og et drømmende sind. Byer og ansigter flyder sammen og film bliver en måde at glemme på, siger Valero selv, men missionen synes snarere at være at genfortrylle verden. En klipning, der i sig selv synes at rumme alle erfaringerne fra den moderne kunsthistorie - fra impressionismen over kubismen til surrealismens legesyge - samler fragmenterne i et generøst hele. En sammenkomst med venner i sommernatten, mens græshopperne snurrer og månen hænger over træerne, og morgenrødet over en by på ruten fra Paris til Barcelona. 'Detour' er en rejsedagbog uden ord, og et billeddigt af en unik kreativ begavelse.

The Seismic Form

Antoinette Zwirchmayr / Østrig / 2020 / 15 min / VERDENSPREMIERE

Antoinette Zwirchmayr skaber gådefulde og atmosfæriske film, der udelader lige så meget som de viser én. I hendes poetik og praksis er det taktile, analoge filmbillede nærmest spirituelt forbundet med verdens materielle stoflighed. Hendes nyeste værk vender sig mod geologiske og seismiske forhold som en metafor for en fysisk skala, der transcenderer menneskets egen. 'The Seismic Shift' er baseret på en tekst af Jean Baudrillard, redigeret ned til enkelte sætninger i tråd med Zwirchmayrs elliptiske og suggestive æstetik, og læses op på tre forskellige sprog med selektiv undertekstning. Den franske teoretiker forener interessen for naturens fænomener med en kulturel narrativ og en civilisationskritik. En historisk tidslinie af brud og opbrud, der starter i Pompei og fortsætter på et museum. Uanset hvor konceptuelt stram den synes, er Zwirchmayrs vision fri af dogmer og strukturer andre end dem, hun pålægger sig selv. Hendes nyeste værk er hendes nok smukkeste til dato.

South

Morgan Quaintance / Storbritannien / 2020 / 30 min / VERDENSPREMIERE

Det er i rummene og sprækkerne mellem de ting vi præsenteres for, at 'South' bliver til. Morgan Quaintances film er en ekspressiv undersøgelse af anti-racistiske og anti-autoritære bevægelser i sydlige samfund: Chicagos South Side og det sydlige London (hvor Quaintance i begge tilfælde har boet), og i det amerikanske Deep South samt i Sydafrika under apartheid-regimet. Blandingen af analog 16mm-film og billeder fra Google Street View er symptomatisk i en film, der opnår sin berigende kompleksitet gennem sammenstillingen af både cinematiske og konceptuelle elementer. Montagen bliver imidlertid aldrig didaktisk. Tværtimod, Quaintances abstrakte klippemønstre og lydhøre tilgang til sine talende medvirkende betyder, at 'South' er en film, man i høj grad selv skaber, mens man ser den. Som kunstner og kurator har Quaintance dyrket både det participatoriske og det politiske potentiale i samtidskunst. 'South' undersøger forholdet mellem individ og kollektivitet, mellem teori og handling, socialt ansvar og de åbninger, hvorfra en positiv forandring kan spire.

Titel
Detour + The Seismic Form + South
Instruktør(er)
Mario Valero + Antoinette Zwirchmayr + Morgan Quaintance
Land(e)
Spanien, Frankrig + Østrig + Storbritannien
Spillelængde, min
73
Premierestatus
Producer
År
2019 + 2020 + 2020
Sprog
Sales Contact
Premiere
Sprog