21
.
02
.
2020

CPH:DOX præsenterer sit hidtil mest ambitiøse program

It’s real! Med 200 nye film, rekordmange verdenspremierer og hele 160 debatter og events samler dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX atter virkelighedsfans fra ind- og udland og stiller skarpt på bevægelserne i vores fælles verden. Det fulde program er klar.

Den 18. marts slår vi dørene op til den 17. udgave af CPH:DOX, verdens tredje største dokumentarfilmfestival, der over 12 dage samler den internationale filmbranche og over 100.000 publikummer til filmfest i København. 

200 af verdens allerbedste og mest dugfriske dokumentarfilm er der på det fulde program, som offentliggøres online i dag. Den trykte festivalavis udkommer den 28. februar og fejres samme dag med launch i Imperial, med premieren på de to første afsnit af Mikala Kroghs nye dokumentarserie ‘Scandinavian Star’. 

Med 43 verdenspremierer, 16 internationale og seks Europapremierer blandt de 65 film i festivalens seks konkurrencer, er lineuppet mere aktuelt og ambitiøst end nogensinde. 52 procent af filmene har kvinder i instruktørstolen.

Dokumentarfilmens folkemøde

Det omfattende program tæller blandt meget andet nye film af Ai Weiwei, Lauren Greenfield og Eva Marie Rødbro, den afdøde islandske komponist Jóhann Jóhannssons smukke posthume scifi-epos ‘Last and First Men’ og Sundance-hittene ‘The Dissident’ om mordet på journalist Jamal Khashoggi og ‘On the Record’, om musikindustriens #MeToo-bevægelse.

Men det er ikke alene kurateringen, der har gjort CPH:DOX til en af verdens mest eftertragtede dokumentarfilmfestivaler. Det er i lige så høj grad den inddragende kontekst, festivalen formår at skabe om dem.

CPH:DOX har gennem årene udviklet sig til et dokumentarfilmens folkemøde, hvor folk fra nær og fjern - filmskabere, forskere, meningsdannere og menigmand - mødes og diskuterer verdens små og store udfordringer og giver bud på, hvordan vi selv kan påvirke dem. 

I alt 409 paneldeltagere indtager biograferne i forlængelse af filmvisningerne og vil med deres vidt forskellige viden og baggrunde diskutere filmenes temaer i mere end 160 debatter og events - alt sammen inkluderet i billetprisen. Også her slår CPH:DOXs ønske om ligelig kønsrepræsentation igennem - 207 af deltagerne er nemlig kvinder. 

Movements

Aktivismen er en del af CPH:DOXs DNA. Dokumentarfilm kan rent faktisk forandre verden og sætte folk i bevægelse, og netop de bevægelser, er det gennemgående hovedtema i årets program under titlen ‘Movements’.

Bevægelser, der fra vrede krusninger vokser til samfundsrystende bølger, som hos Hongkong-bevægelsen, der er centrum for filmen ‘Do Not Split’ eller blandt en ny generation af grønlandske stemmer, der skildres i årets åbningsfilm ‘Kampen om Grønland’. 

Bevægelser, der bliver globale, når verden får øjnene op for en svensk, skolestrejkende pige, som i tyske ‘Now’, der går tæt på Greta Thunberg og de unge aktivister, der står ved hende side, og i den dansk-norske ’Rejsen til Utopia’, der diskuterer klima-idealismens pris. 

Identitetspolitiske bevægelser, som kampen for kvinders selvstændighed, der breder sig i den islamiske verden og skildres med rystende intensitet i ’Saudi Runaway’, hvor vi følger en ung kvindes flugt fra Saudi-Arabien - filmet af hende selv - og i ‘Mullah’s Daughter’, hvor en ung iransk kvinde planlægger en lignende flugt med sin kæreste.

Og så er der film, der ikke kun skildrer bevægelserne, men også søger at skabe forandringen. Som ‘Social Dilemma’, hvor afhoppede programmører fra Google og Facebook afslører, hvorfor vi skal kræve vores digitale privatliv tilbage, eller ‘Capital in the 21st Century’, der udlægger Thomas Pikettys økonomiske hovedværk.

Nystiftet pris med Politiken 

CPH:DOX indgår et samarbejde med Politiken om den nystiftede pris, POLITIKEN:DANISH:DOX AWARD, der skal hylde årets bedste danske dokumentarfilm. I den nye konkurrence kan man i år blandt andet finde ‘Songs of Repression’, ‘Lever Elsker Savner’ og ‘En splittet familie’ i et felt bestående af ti danske dokumentarfilm. Politikens Film&TV-redaktion vælger en vinder blandt 10 nominerede film fra årets program. Udover hæderen følger en præmie på 50.000 kr. doneret af Politiken Fonden.

SCIENCE

Med temaprogrammet CPH:SCIENCE kommer vi i år ud i det ydre rum, ned på jorden igen og helt ind i den menneskelige hjerne. Vi sætter fokus på ‘citizen science’ og hvordan vi som mennesker finder vores rolle i en ny teknologisk tidsalder. 

En Mars-mission på Hawaii, rumaffald og sorte huller. ‘De-extinction’, klima og blæksprutter. En morders psykologi, ansigtsblindhed og menneskelig versus kunstig intelligens. Dét er bare nogle af de videnskabelige emner, du kan blive klogere på under CPH:SCIENCE, hvor du også kan møde et hav af stjerneforskere live på scenen.

An Evening with... Edward Snowden, Jonathan Safran Foer og Werner Herzog

Sociale bevægelser er også udgangspunktet for årets talk-serie ‘An Evening with’, der byder på seks eksklusive talks med kunstnere, aktivister og ikke mindst bevægelser, der aktivt forholder sig til verdens store sociale og politiske udfordringer.

Mød bla. Edward Snowden på en direkte forbindelse fra hans eksil i Rusland, når han taler med DRs viden- og tech-korrespondent Henrik Moltke i forbindelse med premieren på ‘iHuman’. 

Jonathan Safran Foer har tidligere besøgt CPH:DOX og kommer nu til Danmark i forbindelse med udgivelsen af ‘Vi er vejret’, hans anden faglittererære bog siden den anmelderroste ‘Om at spise dyr’. Her er fokus på klimaforandringerne, og hvordan de kan bekæmpes med kniv og gaffel, når Foer taler med tidligere miljøminister og EU-kommissær Connie Hedegaard. Samtalen præsenteres i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek som en del af International Forfatterscene.

Den tyske auteur Werner Herzog besøger CPH:DOX den 24. marts til en eksklusiv samtale i Bremen Teater med udgangspunkt i et bagkatalog, der tæller nogle af filmhistoriens største dokumentarfilm og en stærk mening om kunstens potentiale til at gøre en forskel. Efter samtalen præsenterer vi en særvisning af Herzogs seneste film ‘Family Romance, LLC’.

Et andet krav om forandring kommer fra den nye, muslimske kvindebevægelse. Kvinder verden over er i gang med opgør med tradition og tro, der giver plads til et ønske om mere frihed og øget ligestilling. I forlængelse af den utrolige dokumentation af en kvindes flugt fra et tvangsægteskab i filmen ‘Saudi Runaway’ byder CPH:DOX den 21. marts filmens hovedperson, Muna, velkommen på scenen i en samtale med repræsentanter fra den nydanske kvindebevægelse, heriblandt Khaterah Parwani og Sabba Mirza, modereret af Rushy Rashid.

CPH:MEETINGS

CPH:MEETINGS vender for fjerde år i træk tilbage med udvidede debatpaneler, der udmærker sig ved at omhandle nogle af de grundlæggende udfordringer, der vedkommer os alle. I år præsenterer vi otte filmvisninger efterfulgt af talks og debatter mellem førende eksperter, ansvarshavende politikere og kendte debattører. Emnerne i år går fra kampen for klimaet og uddannelser til de ikke-uddannelsesparate til livet som pårørende til kræftramte, unges stofmisbrug og grooming på nettet.

Musik og meget mere

Som altid bugner årets program også med musik. Med mere end 20 koncerter og masser af nye musikdokumentarer om velklingende ikoner fra Frank Zappa til Pavarotti og fra Charlotte Gainsbourg til Charles Aznavour. For ikke at glemme vores helt særlige Klimakoncert, hvor live-visuals og musikere fra Danmarks Underholdningsorkester skildrer den antropocæne tidsalder som en fire-dels symfoni komponeret ud fra geologisk data! 

Klimakoncerten er en del af CPH:DOX’ INTER:ACTIVE program på Charlottenborg, der inviterer publikum til at træde ud af egen krop og sind for at forestille sig verdener og bevægelser uden for os selv. Gennem ni interaktive installationer og ni VR:CINEMA projekter opløser programmet grænser og skaber nye muligheder for køn, klimakatastrofer, livscykler og menneskelige maskiner. 

Og så har vi slet ikke nævnt festivalens meget omfattende brancheprogram, der tiltrækker dokumentarfilmens professionelle fra hele verden, vores mange fester, udstillinger, teaterforestillinger - eller filmen om seniorkærlighed på et krydstogstskib. Alt det kan man læse om fra i dag på cphdox.dk

CPH:DOX, Copenhagen International Film Festival, 18-29 marts 2020


MORE:NEWS