Randers

Randers

CPH:DOX ON TOUR i Randers Åbning: Tove i stykker efterfulgt af live-transmission

18
.
03
kl.
19:30
Randers Kulturhus
Billetter

Louise Høeg, formand for Sundheds-, kultur- og idrætsudvalget i Randers Kommuner åbner CPH:DOX ON TOUR-festivalen i Randers med en tale forinden programmet skydes igang med filmen om Tove Ditlevsen i Randers Kulturhus.

Et mosaisk portræt af Tove Ditlevsen følges op af en live-transmitteret samtale med skuespiller Paprika Steen, forfatter Dy Plambeck samt komponist Jeanett Albeck fra kunstnergruppen Sort Samvittighed, som også giver et akustisk Tove-relateret nummer.

Tove i stykker

En lydcollage af interviews og digtoplæsninger væves sammen med nogle skønne animationer og tager fat i det skæringspunkt, der var mellem liv og litteratur for Tove Ditlevsen. Det er med livet som indsats, at skriften bliver til, og med det levede liv som selve litteraturens grundstof. Vi møder både den hvidvinsdrikkende, bramfrie Tove og den skrøbelige, ensomme sjæl, der udgør den forfatter, som har givet os så mange ord og følelser med på vejen - fra 'Barndommens gade' og langt ind i voksenlivet. Hun har altid været der, men oplever alligevel at blive genopdaget fra nye sider for hver ny generation af læsere.

Mere om filmen

Samtidigt på Jorden

19
.
03
kl.
19:00
Billetter

Alt er forbundet og skildret med varme og humor i en stilsikker og meget nordisk film om velfærdsstatens sidste store tabu: døden, der vises i Randers Kulturhus.

Meanwhile on Earth

Jean Cocteaus ord om, at film viser os døden i arbejde, bliver taget bogstaveligt i Carl Olssons lune og meget menneskelige skildring af det sidste store tabu i den nordiske velfærdsstat. Og dog. Det er nemlig snarere hele det leben, der udspiller sig rundt om døden, vi her overværer. Hospitalet, krematoriet, kirkegården. I løbet af Olssons film går det ikke blot op for én, hvordan det hele hænger sammen. Man forstår ikke mindst også, hvordan vi mennesker er forbundne med hinanden uden at vide det. I teatralske, men varme og ofte underspillet muntre scener à la Roy Anderson møder vi de endnu levende i arbejde.

Mere om filmen

Prelle - Lytter til mig selv

20
.
03
kl.
19:00
Billetter

Rå realisme, musikvideo og magiske momenter mødes i en eksplosiv cocktail i filmen om rapperen Rikke Prelle, der vises i Kulturhuset Langå.

Prelle - Lytter til mig selv

For Rikke Prelle er musikken det sted, hvor hun kan udtrykke sig på sin egen måde, uanset hvad omverdenen forventer af hende. Prelle udfordrer normerne og er vant til altid at gøre, som hun vil. Men samtidig bliver hun fanget mellem sine egne drømme, omverdenens forventninger og de hårde realiteter. Den debuterende instruktør Anita Beikpour har derfor blandet formerne for at kunne tegne et fuldt portræt af den unge rapper og mønsterbryders liv. Musikvideo, fiktion og rå realisme indgår side om side i en filmisk fortælling om en rebels indre og ydre kampe.

Mere om filmen

The Story of Plastic

24
.
03
kl.
19:00
Billetter

I Underværket giver Sidsel Houmann, Chef for Stab og Bæredygtighed, Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune et oplæg om bæredygtighed og verdensmålene på et lokalt plan, hvorefter filmen ser på et af klodens største problemer og de dybere årsager til verdensomspændende plastikinvasion fra et globalt perspektiv.

The Story of Plastic

Aqua-Lene havde ret i én ting: vi lever i en plastikverden. Fra mikrofauna og fisk, til uendelige engangsprodukter, der skyller op på strande overalt på kloden. De dybere årsager til den katastrofale, menneskeskabte udvikling er imidlertid flettet sammen i et globalt net af markedskræfter, der afhænger af fossile brændstoffer og som holder kloden i et jerngreb. Plastikinvasionen kan synes total, men måske er der alligevel plads til forandring. Første skridt er at blive bevidst om plastikproblemets egentlige placering i en global fortælling, og det første skridt starter her.

Mere om filmen

Show Dancer med intro af instruktør Laurits Flensted-Jensen

25
.
03
kl.
16:00
Billetter

En fængselsdom bliver et wakeup-call for danseren Lasse, men kan han gøre sig fri af sit stofmisbrug og behovet for at leve intenst? Kom svaret nærmere, når Underværket viser filmen med introduktion af instruktøren bag.

Laurits Flensted-Jensen, uddannet som dokumentarinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2013. I 2018 udkom han med sin debutspillefilm 'Neon heart'. Filmen blev udtaget til sidekonkurrencen New Directors på San Sebastián International Film Festival, mens den også var nomineret til Politikens talentpris for nye, danske instruktører på CPH PIX.

Show Dancer

Lasse er showdanser og elsker euforien i rampelyset. For 15 år siden var han kendt som Laze: en stepdansende popstjerne med singlehittet ‘Steppin Out’. Lasse har et festmisbrug af kokain, som udvikler sig i takt med at rampelyset slukkes. Siden da har hans liv været en skizofren rutschebanetur med dans, stoffer og fængselsophold. Nu skal Lasse i fængsel igen, og han har besluttet sig for, at dette skal være den sidste gang. Lasse vil én gang for alle klippe snoren til sit kaotiske liv, hvor drømmen om en karriere, kæreste og en familie er ved at blive kvalt af stoffer, dødstrusler og jagten efter intensitet. 'Show Dancer' følger Lasses kamp for at tage styring over sit eget liv. Hans længsel efter et liv uden afhængighed får ham til at tro på en lysere fremtid med uddannelse og familie, men den simple tilværelse viser sig at være hårdere end forventet, og jagten på det intense liv bliver igen flugtvejen væk.

Se debatarrangementet live den 18. marts kl. 20.00

Mere om filmen

Margaret Atwood: A word after a word after a word is power + livetransmission

25
.
03
kl.
19:00
Randers Hovedbibliotek
Billetter

I samarbejde med Det Kgl. Bibliotek byder CPH:DOX på en ganske særlig visning af ‘Margaret Atwood: A Word after a Word after a Word is Power’, når filmen introduceres af de to instruktører Nancy Lang og Peter Raymont og følges op af en samtale med kritiker Bo Green Jensen (Weekendavisen).

Bo Green Jensen har fulgt og læst Margaret Atwood tæt gennem alle årene. Han har ikke bare anmeldt hendes bøger, men har også mødt og interviewet hende. Ligeledes har han fulgt filmatiseringerne af hendes værker, og har som filmkritiker også sine holdninger til både HBO’s ‘The Handmaid’s Tale’ og Netflix-serien ‘Alias Grace’. Mød ham i samtale med Lise Bach Hansen, der til daglig leder International Forfatterscene i Den Sorte Diamant.

Efter Atwood-filmen synger den internationale operastjerne Rachel Kelly numre fra operaen ‘The Handmaid’s Tale’, der snart kan opleves på Det Kgl. Teater, hvor hun spiller hovedrollen som Offred. Hun bliver akkompagneret af Det Kgl. Teaters pianist, Thomas Bagwell, på Det Kgl. Biblioteks Steinway-flygel.

Eventet er en del af DOX:DIREKTE, som består i simultane visninger af udvalgte dokumentarfilm med tilhørende livetransmitterede debatter/talks, der vises i kulturhuse/institutioner landet over.


Margaret Atwood: A Word after a Word after a Word is Power

Imens autoritære ledere kommer til magten, anti-abort-bevægelser vinder indpas, og klimatruslen lurer i baggrunden, har Margaret Atwoods forfatterskab fået nyt liv. Med tv-versionen af den dystopiske ‘The Handmaid’s Tale’ er Atwoods navn blevet cementeret verden over. I denne portrætfilm følger vi den ukuelige 80-årige Atwood på hendes tour verden rundt i forbindelse med den længe ventede udgivelse af ‘The Testaments’, der netop er udkommet på dansk med titlen 'Gileads Døtre'. Filmen giver os et hjertevarmt indblik i et liv centreret omkring Atwoods passion for litteratur, politik og natur. Gennem arkivklip og interviews tegnes et billede af en kvinde, der livet igennem har sagt, hvad hun mente - og sat handling bag sine ord.

Mere om filmen

En splittet familie

26
.
03
kl.
19:00
Billetter

Søren Pagter, der har rejst og arbejdet som fotograf i Mellemøsten, sætter en visuel ramme for filmen, der følger en syrisk familie på flugt i hver deres tre verdenshjørner: Far i Canada, Mor i Assens, og deres to sønner alene i en lejlighed Tyrkiet.

En Splittet Familie

Da ægteparret Rana og Muhkles tvinges på flugt fra borgerkrigen i Syrien, strander den lille familie i hver deres hjørne af kloden. Hun ender i Assens og han i Canada. Imens sidder deres to unge sønner stadig fast i Tyrkiet. Alene kæmper Rana nu for at blive sammenført med sine børn i Danmark, men udsigterne virker håbløse i et rigidt og uigennemsigtigt system, hvor man må slås for bare at blive hørt. Vil det lykkes dem at blive genforenet? Igennem små hverdagsøjeblikke, Skype-opkald og hjemmevideoer skildrer instruktør Mira Jargil en familie splittet af krig - og deres insisteren på retten til at være sammen. For selvom månederne går, og genforeningen trækker ud, lever drømmen om en fælles tilværelse for familien videre. ‘Reunited’ er en dybfølt og empatisk beretning om de flygtninge, som i bogstaveligste forstand er fanget mellem to verdener. Og samtidig et skræmmende indblik i et nærmest kafkask bureaukrati, hvor selv de bedste intentioner fortaber sig i sagsakter og telefonkøer.

Mere om filmen

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

27
.
03
kl.
19:00
Billetter

I filmen møder du Hollywoods mest nytænkende lyddesignere i aktion, hvortil Jacob Krogsøe, som er mediebibliotekar, fortæller om film og specialeffekts. Randers Hovedbibliotek varmer op til deres Star Wars-arrangement i april.

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

I ‘Making Waves: The Art of Cinematic Sound’ samles Hollywoods største instruktører - fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch - for at hylde de lyddesignere, der er skyld i, at du aldrig vil glemme lyden af et lyssværd, brølet fra en T-Rex eller vingesuset fra en helikopter, der flyver lavt over Vietnams jungle. Gennem filmklip, interviews og arkivoptagelser får vi et hidtil uset - og uhørt - indblik i arbejdet med at skabe uforglemmelige lyddesigns, mens vi kommer helt tæt på levende legender som Walter Murch (‘Apocalypse Now’), Ben Burtt (‘Star Wars’) og Gary Rydstrom (‘Jurassic Park’).

Mere om filmen